Naša káva
Naša filozofia
Základom k vzniku novej značky kávy August Roy®, neboli komerčné ambície, ale hlboká empatia tímu autorov, odborníkov a spolupracovníkov k potrebám iných. Naším cieľom je ponúknuť zdravú, bezpečnú a kvalitnú potravinu, výnimočnej chuti a kvality. Výnosy z jej predaja venujeme výlučne na podporu v oblasti kultúry, vzdelávania, rozvoja detí a mládeže, podporu organizácií, ktoré pomáhajú v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Sme presvedčení, že aj takýmto filantropickým projektom môžeme pozitívne ovplyvniť našu spoločnosť.
Prečo názov August Roy®?
Najprekladanejšia slovenská spisovateľka Kristína Royová o svojom otcovi napísala: „Smieť nazývať svojím otcom takého muža, akým bol môj, je hodné viac ako šľachtické právo. Bol on, a je i teraz, po pol storočí, pre mňa súhrnom šľachetnosti a čistoty.“
Tak ako August Roy zušľachťoval kopaničiarsky región a po boku štúrovcov aj celý slovenský národ, aj káva August Roy® má priniesť novú úroveň do slovenských domácností a kaviarní. Vychutnajte si mimoriadnu kvalitu a silnú arómu čistej arabiky. Snúbia sa v nej chute troch zušľachtilých odrôd z Južnej Ameriky a Etiópie. Našou snahou je priniesť Vám tento zážitok čo v najlepšej kvalite priamo z pražiarne a zároveň tak podporiť poctivú prácu aj plácu ľudí pracujúcich na kávových plantážach i tých, ktorým je potrebné pomôcť tu na Slovensku.
Prečo káva s príbehom?
Výnosmi z predaja kávy sa snažíme pomáhať našim blížnym a pozitívne ovplyvnovať našu spoločnosť. Príhehy o ľudoch ktorých sme mohli podporiť nájdete tu.
Čo je káva?
KÁVA JE OVOCIE
Coffea arabica -kávovník arabský je stálozelený ker, ktorý patrí do klimaxovej vegetácie subtropického podnebia. Plody kávovníka sú kávové čerešne v ktorých sa nachádzajú zvyčajne 2 semienka, nám známe ako káva. Najčastejšie pestované druhy kávovníka sú robusta a arabica. Arabica je náročnejšia na pestovanie, plody sa zbierajú ručne, má viac chutí a arómy ako robusta. Po zbere sa káva ďalej spracováva, triedi, suší, balí do vriec a následne vyváža do celého sveta. Ďalšími spracovateľmi sú pražiarne, ktoré ju pražia a distribuujú do obchodnej siete a nespočetne veľa malých aj veľkých kaviarní.
Káva August Roy® je výnimočná z viacerých dôvodov
- Výberom odrôd
- Spracovaním
- Pražením
- Účelom predaja
Harmóniu chutí a vôní kávy August Roy® tvorí výber troch odrôd káv arabica vo vyváženom pomere. Pochádzajú zo samotnej kolísky kávy, africkej Etiópie, odkiaľ sa káva rozšírila do celého sveta. Tiež z Južnej Ameriky, kde sa zbierajú ručne v srdci čistej prírody na zelených brazílskych subtropických svahoch na plantážach drobných pestovateľov. Sú spracované tromi metódami (honey, suchá, mokrá). Po dlhej ceste do Európy sa dostáva k majstrovi pražiarovi, ktorý precízne nastaví praženie, aby vyniklo všetko dobré čo sa v týchto jedinečných zrnách doposiaľ ukrývalo.
Proces praženia je veľmi zložitý a dôležitý. Vplyvom tepla sa v zelených zrnkách naštartujú chemické procesy, ktoré na koniec dodajú káve svoju charakteristickú arómu a farbu. Praží sa pri teplotách 200°C až 230°C Postupne sa z kávy odparuje voda, kávové zrná sa začínajú sfarbovať do žlta a rozkladajú sa v nich cukry. Približne pri 196°C svetlohnedé zrnká kávy začnú pukať. Vtedy sa z nich nárazovo uvoľní väčšie množstvo vlhkosti a zväčšia svoj objem. Volá sa to 1. pukanie (1. crack) a stupeň praženia je: svetlý. Približne pri 225°C dochádza k druhému pukaniu (2. crack). Káva už má hnedú až tmavohnedú farbu a na povrchu zŕn sa môžu objaviť malé olejové fľaky. Ak sa v pražení pokračuje ďalej, káva postupne tmavne až sčernie. Ešte neskôr by začala horieť. Preto skúsený pražiar v správnom čase upravuje teplotu a čas praženia tak, aby si zrná zachovali charakteristickú chuť odrody.
Balenie kávy je tiež dôležité. Káva sa balí do vreciek najskôr po 24h od praženia. Vrecká musia mať jednosmerný ventil, aby CO2 uvoľňujúce sa z čerstvo praženej kávy mohlo uniknúť do ovzdušia a zároveň aby sa kyslík nedostal späť do vrecka. Kávu je najlepšie spotrebovať do 30 dní od praženia, vtedy si káva zachováva najviac chutí a arómy. Kvalitný obal však zabezpečí čerstvosť kávových zŕn na mesiace až rok. Preto je na našej káve AUGUST ROY uvedený dátum praženia, aby ste si mohli čo najlepšie vychutnať jej plnú chuť.
Brazília Yellow bourbon
Ide o najviac cenenú brazílsku kávu. Bourbon je typickou pôvodnou a tradičnou varietou arabiky. Vyznačuje sa žltou farbou dozretých kávových čerešní. Prevažne sa spracúva metódou označovanou puled natural (honey metóda). Je to niečo medzi pranou a nepranou kávou. Šupka a dužina sú odstránené hneď po zbere a káva sa v pergamene dosušuje na slnku. Má stredné telo, jemnú aciditu a zároveň príjemnú čokoládovú sladkosť. Z brazílskych káv je to najkomplexnejšia káva. Pestuje sa v nadmorskej výške 1100-1500m.n.m.
Brazília Santos
Je najčastejšie produkovaná káva Brazílie. Vyznačuje sa červenou farbou dozretých kávových čerešní. Spôsob spracovania je natural (suchá metóda). Plody sa v šupke sušia na otvorených priestranstvách, musia sa často prehrabávať aby nedochádzalo k fermentácii, a sušenie bolo pravidelné. Po sušení nastáva proces lúpania z vrchnej šupky. Na kávovom zrne však stále ostáva ďalšia vrstva (pergamen). Káva spracovaná týmto spôsobom má dominantné chute a to hlavne medové tóny, sladkastý nádych, chuť orieškov a čokolády. Pestuje sa v nadmorskej výške okolo 2000m.n.m.
Ethiopia Sidamo
Etiópia je krajina kde bola káva objavená a odtiaľ putovala do celého sveta. Táto oblasť v Etiópii sa nazýva Kaffa. Sidamo kávy sú pestované v provincii Sidamo Etiópskej vysočiny v nadmorských výškach od 1400-2200m.n.m.
Vyznačuje sa červenou farbou dozretých kávových čerešní. Spôsob spracovania je fully washed (mokrá metóda). Kávové plody prechádzajú “kúpeľom“, kde sa oddeľujú ľahké a zhnité plody od ostatných. Hneď po kúpeli musí dôjsť k odstráneniu vrchnej šupky a časti dužiny. Potom zrná postupujú do ďalších nádrží, kde prebieha fermentácia. Zrná sa následne sušia. Kávy spracované týmto spôsobom majú v sebe viac ovocných tónov a vyššiu aciditu.