Ručný zber – Vykonáva sa výhradne v období, kedy sú kávovníkové plody v optimálnej zrelosti. Pracovníci na plantáži prechádzajú tzv. pásovou technikou a zbierajú bobule, až kým nie je celá úroda vyzbieraná. Druhá metóda, ktorá sa využíva najčastejšie pri zbere Arabiky sa nazýva „výberová“. Zberači prejdú plantáž viac krát, v intervale 8 až 9 dní a postupne vyberajú len dokonalé červené a zrelé plody. „Stripping“ je metóda zberu, pri ktorej zberači prečešú celý konár a do vreca vyzbierajú všetky plody, ktoré následne triedia.
Strojový zber – Tento spôsob zberu sa vykonáva na kávovníkových plantážach v nízkych nadmorských výškach kvôli dostupnosti špeciálneho kombajnu, ktorý prechádza medzi riadkami plantáže. Mechanicky strháva všetky kávovníkové bobule, ktoré sa následne triedia. Výhodou pre farmára sú nižšie náklady na zber, no na druhej strane je táto metóda nešetrná ku kávovníkom a zbiera tak ako zrelé aj nezrelé bobule.