VEDELI STE, ŽE…? Arabica&Robusta

VEDELI STE, ŽE…?
Káva, s akou sa bežne stretávame je vlastne upraženou kôstkou rastliny kávovníka. Existuje niekoľko druhov, no my si dnes predstavíme dva najznámejšie – arabika a robusta. Najvýznamnejší rozdiel je v spôsobe pestovania, tvaru zŕn a v chuti. Chuťové vlastnosti arabiky zahŕňajú širokú škálu rozmanitých chutí. V kvalitných a dobre spracovaných kávach rozoznávame chute ovocia, čokolády, orechov, tóny kvetín a korenia. Sú všeobecne zaujímavejšie a majú príjemnú aciditu (kyslosť). Robusta má väčšinou zemitú, drevitú a horkú chuť. Medzi jednotlivými odrodami chuťovo nenachádzame rozdiely. Robusta je lacnejšia a obsahuje väčší obsah kofeínu, preto sa používa hlavne do rôznych zmesí v určitom pomere s arabikou. Káva August Roy je zmes troch druhov 100 % Arabiky.